Outsider Art Veiling bij Catawiki: een gesprek met Nico van der Endt

Outsider Art Veiling bij Catawiki: een gesprek met Nico van der Endt


Outsider Art staat zeer in de belangstelling momenteel, met exposities in De Kunsthal en de Hermitage. Deze week vindt een outsider art veiling plaats bij Catawiki, samengesteld door pionier Nico van der Endt, van galerie Hamer in Amsterdam.

Hoe ervaar je alle hernieuwde aandacht voor outsider art?

Dit jaar 2016 mag wel het “Jaar van de Outsiders in Nederland” genoemd worden met de recente opening van het Outsider Art Museum als een afdeling van de Amsterdamse Hermitage en de gelijktijdige, groots opgezette en uitgepakte tentoonstelling van het reizende “Museum of Everything” in de Kunsthal te Rotterdam. Twee jaar geleden drong de outsiderkunst door op de Biënnale van Venetië en nu kan je dus zeggen dat de outsiderkunst “salonfähig” is geworden en eindelijk doordringt tot in de hoogste regionen van de kunstwereld. Maakt dit de outsiders tot insiders? De kunst zelf verandert er niet door, en daar gaat het om, het blijft verrassend origineel en puur, moeilijk in te passen en zeker niet aan te passen.

Zie je het als de bevestiging van een visie, iets waar je al ruim 40 jaar mee bezig bent?

Zelf heb ik in 1976 voor het eerst een outsiderkunst tentoonstelling in mijn galerie georganiseerd en hoewel de pers niet onwelwillend was, bleven verkopen vrijwel uit. Dat voor de coyfeeën zoals Henry Darger in de USA en Willem van Genk in Nederland nu wel tonnen betaald worden is gerechtigheid, al zijn de prijzen natuurlijk nog altijd bescheiden ten opzichte van de top van de moderne kunst. Er is dan ook nog zeker veel ruimte voor een verdere groei in de waardering. 


(Henry Darger)

Hoe ben je tot de selectie gekomen voor de veiling, zijn dit kunstenaars die je al geruime tijd toont in je galerie? Waar moeten kopers speciaal op letten?

In de veiling, die slechts een bescheiden keus uit het aanbod van de galerie uitmaakt, hoop ik een breed publiek te kunnen aanspreken met ontroerend ongekunsteld werk tot en met verbazingwekkend virtuoos uitgebeelde visies. Het gaat hierbij allemaal om kunstenaars die de galerie al heel lang vertegenwoordigt en die in belangrijke collecties in binnen- en buitenlandse collecties terecht zijn gekomen. Desalnietemin heb ik de prijzen zeer gematigd kunnen houden. Ik heb altijd een zo breed mogelijke verspreiding willen bereiken, maar het betekent natuurlijk wel dat de grote ster van de galerie, Willem van Genk, ontbreekt. Het weinige werk dat ik van hem heb mocht ik uitlenen aan de Kunsthal waar het dus nog tot 22 mei te zien is.


(Willem van Genk)

Nieuwe verzamelaars moeten als elke kunstkoper overigens in eerste instantie met hun hart kopen, het kunstwerk spreekt je aan, spreekt je toe en je gaat er een persoonlijke relatie mee aan, je moet er mee willen leven (en vooral niet in de kast stoppen in de hoop op prijsstijging). Ik stel mij voor dat er voor iedereen wat bij is, omdat de outsiderkunst geen stijl, geen stroming vertegenwoordigt, maar een grote paraplu is waaronder een grote schare van heel diverse kunstenaars een eigen plek hebben gekregen die hen elders werd onthouden. Wel zijn het natuurlijk allemaal onopgeleiden, natuurtalenten die geen instructies nodig hebben gehad maar geheel op eigen kracht een imposant oeuvre tot stand hebben weten te brengen, een verbazingwekkende prestatie die veel te denken geeft. Vaak hebben deze mensen bepaalde problemen in hun leven ervaren die de creatieve krachten, die in ons allen schuilen, ontketend hebben. Ik houd van de verscheidenheid die in de outsiderkunst zo aanwezig is, soms is kunst verrassend eenvoudig, maar expressief, en soms verbazingwekkend complex, vergelijk de kunst van de Nederlander Han Ploos van Amstel of de Belg Antoine Mvumbi maar met de kunst van de Serviër Jeremic, ik kan het één niet meer waarderen dan het ander, al heb ik zelf thuis werk van Michel Nedjar hangen (tussen uitsluitend outsiderkunst, vanzelfsprekend). 


(Han Ploos van Amstel)


(Michel Nedjar)

Wat is er momenteel in de galerie te zien, en wat is de volgende show?

In de galerie heb ik een solo presentatie van een Cubaanse tekenaar op dit moment, Damian Valdes Dilla, die je met enig recht de Cubaanse Willem van Genk kan noemen. Hij heeft “steden in zijn hoofd”, zegt hij, en zijn fijn gedetailleerde, gefantaseerde stadsgezichten in vogelvlucht gezien, zijn of verstild, of het decor van oorlogsgeweld, al naar gelang zijn stemming die vroeger tot psychosen heeft geleid. Hij exposeert voor het eerst buiten Cuba, en dat trekt mij. Ik voel mij nog altijd een pionier op het gebied van de outsiderkunst en haal dus vaak onbekend nieuw talent naar voren, meestal uit het buitenland, omdat echt outsidertalent een zeldzaamheid is, een pareltje waar je diep voor moet duiken! Voor de herfst bereid ik zelfs een hele groepstentoonstelling voor met alleen nieuwkomers, o.a. afkomstig uit Australië, Iran, Cuba, België en gelukkig ook uit Nederland.


(Damian Valdes Dilla) 
 

Gepost op: 2016-04-12 in: kunst

Recente posts

OvG @Twitter

Featured posts